Soczyste gruszki piekę z gorgonzolą. Ta mistrzowska przekąska zawsze zaskakuje gości

Dodano:
Gruszki pieczone z gorgonzolą Źródło: Shutterstock / Grazziela
Gruszki pieczone z gorgonzolą to prosta i niezbyt droga przekąska, która doskonale sprawdzi się jako m.in. element menu na przyjęcia w rodzinnym gronie i romantyczną kolację.

Soczyste gruszki z kremowym, aromatycznym serem gorgonzola i kilkoma dodatkowymi składnikami to pyszna przekąska, która zadowoli nawet najbardziej wymagające podniebienia. Wygląda elegancko, a zrobienie jej jest dziecinie łatwe.

Jakie gruszki wybrać do pieczenia?

W sklepach i na bazarach dostępne są różne odmiany gruszek. Nie wszystkie jednak nadają się do pieczenia, co ma związek z konsystencją miąższu. Po obróbce termicznej najlepiej smakują twarde, soczyste owoce o zwartym miąższu, z którego nie powstaje miękka masa. Polecam do przygotowania przekąski z poniższego przepisu użyć gruszek odmiany Konferencja, ale dobrze sprawdzą się również gruszki odmiany Klapsa, Izolda oraz Boska.

Wskazówka: gruszki nie powinny być bardzo słodkie, więc zwróć uwagę, czy owoce kupowane w sezonie, nie są przejrzałe. Najlepiej ze smakiem dodatków komponują się słodko-kwaśne gruszki o lekko korzennym aromacie.

Jak zrobić gruszki pieczone z gorgonzolą?

Przygotowanie eleganckiej przekąski do pieczenia trwa zaledwie kilka minut. Wystarczy pokroić składniki i przełożyć do naczynia żaroodpornego. W przekrojonych na pół gruszkach robię wgłębienie, usuwając gniazda nasienne i wypełniam je aromatycznym nadzieniem z serem gorgonzola. Jego smak możesz dopasować do indywidualnych potrzeb, używając pikantnej, bardzo aromatycznej gorgonzoli piccante lub łagodniejszej, kremowej i lekko słodkawej gorgonzoli dolce.

Zrobione w owocach wgłębienia delikatnie smaruję oliwą z oliwek, wymieszaną z odrobiną miodu. Możesz pominąć ten krok i dodać miód jedynie na wierzch przekąski. Ze smakiem sera gorgonzola i innych składników potrawy doskonale komponuje się zarówno delikatny w smaku miód np. lipowy, jak i ostrzejsze miody: spadziowy, faceliowy i gryczany. Dopełnieniem smaku podstawowych składników są orzechy włoskie, które drobno siekam, (możesz również dodać ćwiartki lub połówki orzechów) oraz ser parmezan.

Przepis: Gruszki pieczone z gorgonzolą

Kilka prostych składników wystarczy, żeby stworzyć kulinarne dzieło sztuki.

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
Włoska
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
35 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
348 w każdej porcji

Składniki

  • 4 średnie gruszki
  • 150 g sera gorgonzola
  • 6 orzechów włoskich łuskanych
  • 50 g tartego parmezanu
  • 2 łyżki płynnego miodu
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek

Dodatkowo:

  • kilka gałązek świeżego tymianku

Sposób przygotowania

  1. Uszykowanie składnikówGruszki umyj, osusz i przekrój na pół (wzdłuż). Usuń gniazda nasienne i wybierz miąższ, tworząc wgłębienie na farsz. Ser gorgonzola pokrusz na mniejsze kawałki. Oliwę z oliwek wymieszaj z około 1/2 łyżeczki miodu. Tymianek umyj i osusz. Możesz część listków tymianku oddzielić od łodyżek. Orzechy posiekaj na małe kawałki.
  2. WykonaniePosmaruj zrobione w gruszkach wgłębienia mieszaniną oliwy z oliwek oraz miodu, a następnie wypełnij pokruszoną gorgonzolą oraz posiekanymi orzechami włoskimi. Tak przygotowane owoce ułóż w wyłożonym papierem do pieczenia naczyniu żaroodpornym lub w innej formie do zapiekania.
  3. PieczenieNagrzej piekarnik do temperatury 180 stopni Celsjusza (góra-dół, bez termoobiegu) i wstaw naczynie z gruszkami. Piecz 20 minut, a następnie posyp parmezanem, skrop miodem i dodaj tymianek (całe gałązki lub listki). Piecz jeszcze 10-15 minut, aż parmezan ładnie się przyrumieni.

Gruszki pieczone z gorgonzolą podaję na ciepło jako przystawkę przed daniem głównym lub przekąskę. Doskonale komponują się z lampką białego wina wytrawnego lub półsłodkiego, które podkreśla ich wyjątkowy smak.

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...